Hopp til innhold

Slik holder du torvtaket ditt vedlike

Det er mange gode grunner til å velge torvtak på hytta. Men hvordan holder man det fint?

De fleste hyttefelt – særlig på fjellet, består av hytter med kledelige, grønnkledde torvtak. Det er mange gode grunner til dette; det er fint å se på, det er rimelig, eller kommunen har det som krav i reguleringsplanen.

Men så er det med torvtak som med alt annet som er flott å se på – det krever vedlikehold.  

Foto: Nei, du trenger ikke skaffe deg ei geit for å ha kontroll på torvtaket, men koselig er det jo.

Langsiktig gevinst

Og hvordan gjør man det? Hvordan sørger man for at taket på den nye hytta, holder seg like flott og funksjonelt, år etter år?

– Det skal ikke så mye til. Torvtak krever ikke mer enn noen timer på vedlikehold. Legger en inn det, så har en taket lenge, sier salgs- og markedsutvikler for hytter, Øyvind Bråtun i Berge Sag.

Tar en ikke vare på torvtaket sitt så kan en risikere mugg og råte. Har det først gått så langt så blir jobben med å «redde» taket langt større.

– Er torvtaket lagt riktig og man er flink med vedlikeholdet så skal taket kunne holde like lenge som resten av hytta, kommenterer Bråtun.

Dette skal til

Så, hva er det man må gjøre for å holde torvtaket på hytta frodig og fint?

På høsten bør en klippe det ned om det har blitt langt og tett. På vinteren vil en unngå isbrann, da kan det være lurt å strø med kalk. Ønsker en at taket skal bli ekstra frodig, kan en også gjødsle det. På våren er det viktig å fjerne løv og mose, og fylle eventuelle hull eller skader.

– Og nå på sommeren bør en klippe ned gresset – minst én gang. Klipp med kantklipper. (Hvis du ikke har ei geit som kan gjøre jobben for deg, ref. bilde under). Er det tørt i været så bør en også vanne, sier Bråtun.

Varmer og kjøler

Det er som sagt mange norske hytter på fjellet med torvtak, så mange som 90 prosent faktisk. I tillegg til pris, reguleringsplanpålegg og utseende, er det enda en god grunn til å gå for grønt og naturlig tak på hytta.

– Det isolerer veldig godt også, og det kommer naturligvis godt med i disse tider – med varierende strømpriser, kommenterer Salgs – og markedsutvikler for hytter i Berge Sag, Øyvind Bråtun. 

Bruker en hytta på sommeren, vil også torvtaket ha en kjølende effekt og sørge for en svalt og behagelig inneklima.

Så er spørsmålet; kan hvem som helst anlegge torvtak? Om en pusser opp ei eldre hytte og uansett må skifte tak – kan en da gå for torv?

– Torvtakene er veldig tunge. Hytta må være dimensjonert for å takle vekta og derfor er det ikke gitt at en kan anlegge torv på ei eldre hytte. Men på alle våre nye hytter er det både mulig og svært populært, avslutter Bråtun.

Bestill vår boligkatalog

Utforsk våre flotte hustyper – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Har du allerede tomt?

    Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring