Hopp til innhold

 

Åpenhetsloven – Berge Sag og Trelast AS

Om bedriften

Berge Sag og Trelast AS (BST) er en bolig- og hytteleverandør lokalisert på Haugalandet i Rogaland. Vårt nedslagsfelt er i hovedsak i Sør-Norge, men vi leverer også hytter lenger nord i landet.

BST driver med tomteutvikling, prosjektutvikling, salg av bolig og hytter, samt byggeledelse. Bedriften har ikke egne utførende, men kjøper alle utførende tjenester og fag av underleverandører.

BST inngår i konsernet Berge Sag Gruppen AS. Alle byggevarer, og de fleste tekniske tjenester, kjøpes gjennom vårt søsterselskap XL-BYGG Berge Sag AS.

I og med at vårt geografiske nedslagsfelt er så stort, må vi benytte oss av veldig mange ulike underentreprenører (UE) og leverandører i de ulike fagene som trengs for å reise ett bygg. Organisering og ansvarsområder er beskrevet i organisasjonskartet under.

 

Forankring av åpenhetsloven i våre retningslinjer og rutiner:

Ansvaret for oppfølging av Åpenhetsloven i BST ligger under Kvalitet/HMS.

Vi har kontraktsvilkår, hvor alle krav i åpenhetsloven er ivaretatt, i kontrakt NS 8405. Disse ligger under «særlige bestemmelser», og er utarbeidet av Etisk handel Norge, og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring.

Vi har en rutine som heter «Rutine for å sikre lovlige lønns- og arbeidsvilkår på våre byggeplasser», hvor vi sjekker underentreprenører som vi ikke har god kjennskap til, før vi engasjerer dem. Her heter det blant annet at arbeidstakere minst skal ha de lønns- og arbeidsvilkår som følger av allmenngjøringsforskrifter, og at dette følges opp gjennom innhenting av dokumentasjon på arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår.

Videre heter det om avdekking av avvik: I arbeidsmøtet skal fagansvarlige/innkjøpere, sørge for oppfølging og evaluering av tiltak.

 

Risikovurdering og kartlegging

Alle leverandører kategoriseres etter ROS-analyse. Her brukes gitte kriterier for å analysere. Denne analysen legger til grunn at enkelte bransjer og enkelte opprinnelsesland innebærer en høyere risiko for menneskerettighetsbrudd enn andre. Eksempler på dette er:

  • Tømrerbedrifter vil statistisk ha en høyere risiko enn mange andre bedrifter.
  • Dersom disse også har mage ansatte med utenlask statsborgerskap, vil risikoen øke ytterligere.

Alle som vurderes å ha en viss risiko, legges inn i dataprogrammet Controllkeeper for videre oppfølging. Her sendes spørreundersøkelser ut til leverandører som de må svare på alle områder som omfattes av Åpenhetsloven. Blant annet spørres det om følgende:

  • At alle ansatte har rett til å være fagorganisert
  • At bedriften ikke bidrar til barnearbeid, tvangsarbeid eller diskriminering
  • At alle ansatte har lønns- og arbeidsvilkår som følger av allmenngjøringsforskrifter
    • At de jobber systematisk med HMS
    • Om bedriften har rutiner for å kartlegge risikoen som deres virksomhet forårsaker eller bidrar til menneskerettighetskrenkelser
    • Om bedriften iverksetter tiltak dersom menneskerettighetsbrudd avdekkes

 

  • Dersom noen leverandører svarer utilfredsstillende, eller ikke svarer i det hele tatt, vil de følges ytterligere opp med grundigere undersøkelser, eller de vil bli sagt opp som leverandør.
  • Vi har årlig gjennomgang av leverandørene.

Kontrollplan vi arbeider etter er beskrevet under:

Varslingskanaler inn til oss:

  • Varsling til våre byggeledere
  • Varsling på e-post til Berge Sag og Trelast AS sin firmapost.
  • Via andre underentreprenører

Funn og påfølgende tiltak som er gjort i 2023:

  • Etter gjennomgang av leverandører i ContollKeeper, ble det besluttet å følge opp et stort antall UE med undersøkelser.

    Etter gjennomgang av disse undersøkelsene, ble det besluttet å fjerne 15 UE fra vår leverandørliste. Vi har ikke avdekket konkrete menneskerettighetsbrudd hos noen av disse, men pga manglende vilje til samarbeid om åpenhetsloven har vi vi vurdert dem som uaktuelle som samarbeidspartnere.

    I tillegg ble seks UE besluttet å følges tettere opp med innhenting av dokumentasjon i 2023.

    • Her ble det bedt om dokumentasjon på timelister, lønnsslipper, arbeidsavtaler.
    • I disse kontrollene ble det ikke avdekket noen kritikkverdige forhold

Våre tiltaks bidrag til å redusere risiko for menneskerettighetsbrudd

Ved å stille disse kravene til våre leverandører sikrer vi i første omgang at ikke vår virksomhet bidrar til brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Samtidig sender vi et tydelig signal om at alle som skal samarbeide med oss må følge gjeldende lover og regelverk, og sørge for grunnleggende menneskerettigheter for hele sin verdikjede. Dette vil være et sterkt insentiv for aktører i vår bransje til å sørge for gode arbeidsforhold for sine egne ansatte og ansatte i verdikjeden.

Kontakt oss for mer info:

Har du spørsmål til oss vedrørende våre aktsomhetsvurderinger, kan du kontakte oss på e-post: bergesag@bergesag.no

Åpenhetsloven – XL-BYGG Berge Sag AS

XL-BYGG Berge Sag AS kjøper alle sine varer gjennom Mestergruppen Byggevare AS, og hele åpenhetsloves krav til leverandørkjeden er ivaretatt gjennom Mestergruppens innkjøpspolitikk. For mer info, se https://mestergruppen.no/%C3%A5penhetsloven/

 

Bestill vår boligkatalog

Utforsk våre flotte hustyper – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Har du allerede tomt?

    Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring