I denne nye funkisboligen i Vikedal bor Rita Kristine (33) og Steffen (30)
Produsert av: Jan-Ove Torsvik
VIKEDAL / VINDAFJORD: Etter flere år i Bergen var Steffen (30) og Rita Kristine Aaker (33) klar for å flytte tilbake til hjemtraktene. Etter litt frem og tilbake og noen krevende reguleringsprosesser fikk de tilslutt napp på en nydelig tomt med utsikt over Vikedal, fjord og fjell.
Se videoreportasje fra boligen under og alle bildene nederst i reportasjen.
Byggingen på utsiktstomten startet i september 2019 og allerede palmesøndag året etter fikk familien nøklene og flyttet spente inn i den 215m² BRA store funkisboligen.
LYST PÅ BOLIGINSPIRASJON? Husk å lese resten av boligreportasjene våre.
Nå, drøye 6 måneder senere, er vi så heldig å få komme på besøk. Det er en typisk halv grå høstdag i oktober, men vi blir hjertelig tatt imot og er så nysgjerrige på hvordan de har fått det og hva de har tatt med seg av erfaringer fra byggeprosessen.
Her er noen spørsmål og svar fra Rita Kristine og Steffen som vi håper vil inspirere deg og gi noen tips og råd til ditt eget byggeprosjekt.
Hva var bakgrunnen for at dere ville bygge enebolig?
I forbindelse med studier og jobb hadde vi bodd en lengre periode fra 2010-2017 i Bergen. Vi kjente begge etterhvert på at vi ville hjemover, nærmere familie og venner, og flyttet tilbake til Vikedal i Vindafjord kommune.
Den første tiden leide vi et hus på gården til Ritas bror mens vi sparte opp kapital og leitet etter tomt, før vi tilslutt fikk tilslag og godkjent tomten her i Søndenåfeltet, byggefeltet oppe i fjellsiden i Vikedal.
LES OGSÅ: Slik bor Unni (54) og Odd Jonny (57) i Førre.
Vi hadde ikke bestemt oss for nøyaktig hvilken bolig vi ville bygge, men hadde gjennom flere år samlet inspirasjonsbilder fra kataloger, Instagram og hus vi tilfeldigvis har kjørt forbi.
Hvilke ønsker hadde dere når dere skulle bygge?
Vi visste at det skulle være en funkisbolig med rene linjer, åpne oppholdsrom og generelt ikke et altfor stort hus. Det viktigste var at planløsningen ble praktisk og utført på en effektiv måte med hensyn til boforhold, husarbeid og en praktisk hverdagslogistikk.
Vi hadde også gjort oss en del erfaringer fra boliger vi hadde bodd i tidligere, hva som fungerte bra og hva som ikke fungerte for oss.
Hadde dere noen spesielle behov eller kriterier til boligen?
På listen over ting som var viktig for oss sto blant annet:
- Integrert garasje med inngang til huset.
- Praktisk vaskerom.
- To bad, fire soverom og to TV-stuer.
- Åpen kjøkken/spisestue løsning.
- Egen «voksen»-avdeling med walk-in-closet og eget bad.
- Store vinduer for å ivareta utsikten.
- Lang og smal tomt, så krevende å tilpasse boligen til tomten. I tillegg ønsket vi mulighet til beplantning rundt huset.
Hva var bakgrunnen for at dere valgte Berge Sag til å bygge huset?
Vi tok kontakt med Berge Sag og valgte de på bakgrunn av at vi hadde hørt mye bra om selskapet og at de hadde en solid, lokal forankring.
Vi var også i en livssituasjon der vi ikke hadde kapasitet til å følge opp mange ulike fagfolk samtidig og Berge Sag kunne tilby en god totalentreprise-modell til en fornuftig pris.
Vi tok kontakt med Berge Sag og valgte de på bakgrunn av at vi hadde hørt mye bra om selskapet og at de hadde en solid, lokal forankring.
Steffen Aaker
Basert på inspirasjonsbildene våre og listen med krav og “funksjoner” tegnet Berge Sag et løsningsforslag som gikk rett hjem hos oss. Fra tilbudstegninger til arbeidstegninger var det kun små endringer innendørs som ble gjort, ellers var det “spot on”.
Hvor hentet dere inspirasjon fra?
Mye på Instagram, interiørmagasin og hos Fargerike.
Vi ønsket rene linjer innvendig som harmonerte med eksteriøret, og kjøkkenet skulle ha masse skapplass og være et sosialt samlingspunkt.
I utgangspunktet hadde vi sett for oss pusset betong fasadeplater utvendig, men her kom budsjettet vårt til kort. Vi gikk da over til trekledning hvor Berge Sag foreslo dobbelfalset kledning med spor. De hadde nettopp levert et hus med denne kledningen som vi kjørte ens ærend i 2 timer for å kikke på, men det var verdt det for å gjøre oss trygge på valget. Arkitekten foreslo også fargespillet mellom det mørke og det lyse, noe vi er veldig fornøyd med at vi valgte.
Og med denne utsikten og den flotte naturen rundt var det viktig med mye naturlig lysinnslipp og at naturen kom inn i så mange rom som mulig.
Har dere vært mye involvert i prosessen og hvor mye egeninnsats har dere hatt?
Vi har vært veldig involvert i hele prosessen. Vi bestemte oss for å rydde tomten selv istedenfor å ha kontainer, siden vi da fikk tatt daglige turer på befaring.
Jeg har også tatt elektroinstallasjonen selv og har jobbet side om side med tømrerne.
Det har også vært jevnlige befaringer med byggeleder fra Berge Sag. Berge Sag var totalentreprenør og de hadde leveranser av alle fag bortsett i fra grunnarbeid og elektro.
Hva har dere lært av å gå gjennom byggeprosessen?
Vi har lært en hel del, men det viktigste er nok hvor mange detaljer som må være på plass for å kunne bygge et hus. Vi har bygget hus tidligere og jeg har jobbet i byggebransjen selv så den erfaringen kom godt med både før, underveis og nå.
Hvordan har dere opplevd det å bygge bolig med Berge Sag?
Å bygge hus med Berge Sag har vært en veldig positiv opplevelse. Berge Sag har gjennom hele prosessen fremstått som en seriøs og pålitelig total entreprenør. Vi var hele tiden trygg på at ønskene våre ble ivaretatt og at vi hadde mulighet til å være med å diskutere løsninger underveis.
Hvilke råd har dere til andre som skal bygge?
Bruk god tid! Selv om vi hadde planlagt hvordan vi ville ha huset vårt i mange år i forkant var det likevel mange ting vi ikke hadde tenkt på.
Bruk spesielt god tid på oppbevaringsmuligheter og belysning. Legg inn skyvedører der det er mulig for bedre romfølelse og ryddigere uttrykk.
En annen ting vi er veldig fornøyd med er at vi gikk for perforerte lydplater i taket. Dette hadde vi ikke tenkt over i det hele tatt på forhånd, men det både demper klang i tillegg til å bedre selve akustikken. Det tipset er vi veldig fornøyd med å ha fått fra Berge Sag.
Innred hjemmet før tegningene er ferdig, det kan være utfordrende å møblere et hjem med så mange store vinduer. Tenk hvordan du kan skape ulike “soner”.
Snakk gjerne med en interiørarkitekt. Jobb ut fra en fargepalett du liker. Jobb med en rød tråd gjennom hele boligen mtp. materialvalg og farger.
Lag moodboard – kan være vanskelig å se for seg hvordan de ulike elementene passer sammen på forhånd.
Og så er vi veldig glad for at vi malte alt på forhånd. I tidligere boliger har vi prøvd å gjøre dette selv, men det er voldsomt mye arbeid og svært krevende å få skikkelig fint.
Hva er du mest fornøyd med i boligen din?
Generelt er vi er mest fornøyd med at vi klarte, i samarbeid med Berge Sag, å lage et hus som ivaretar våre ønsker og behov, og som passer perfekt til vår bruk.
Et par konkrete ting er hvor praktisk det er med vaskerom/grovinngang mellom garasje og gang. Dette blir brukt som primær inngangen vår. Her er det lett å henge opp og tørke klær og sko, lett å holde rent med slitesterkt vinylgulv og det holder hovedinngangen (stort sett) ryddig og representativ.
En annen ting vi er godt fornøyd med er skap- og oppbevaringsløsninger. Det er for eksempel veldig kjekt å kunne gjemme «rot» bak skap- og garderobe dører.
Når du vet det du vet i dag, hva ville du gjort annerledes dersom du skulle bygd om igjen?
Brukt enda lengre tid på planleggingen. Det er ingenting vi er direkte misfornøyde med, men hvis vi hadde fått på plass enda flere av detaljene så kunne det blitt enda bedre.
Så med det vil vi bare få si tusen takk for at vi fikk komme på besøk, Rita Kristine og Steffen – og for at dere tok dere tid til å dele deres erfaringer fra prosessen.
Gratulerer med en nydelig flott funkis i Vikedal – og alt godt for fremtiden!
Har du et boligprosjekt på gang eller er nysgjerrig på hvordan det er å bygge med oss? Vi har erfarne arkitekter og fagfolk som hjelper deg fra strek til virkelighet! Kontakt Ellef på 98 22 93 54 eller ellefk@bergesag.no for en uforpliktende boligprat og pristilbud.
Se alle bildene fra boligen under.
Utforsk våre hytter