Hopp til innhold

Vegard Berge (30) er selger og energirådgiver i Berge Sag: – Det kjekkeste er å finne nye løsninger for gamle hus

Vegard jobber i Bolig og byggfornyelse-avdelingen til Berge Sag, som er lokalisert i Ølensvåg. Det kjekkeste han gjør i jobben sin er å møte nye folk og hjelpe dem med å finne gode oppgraderingsløsninger for eksisterende boliger.

Vegard er født og oppvokst i Ølensvåg. Etter ett år på folkehøyskole og flere år i Stavanger, bor han i dag et steinkast fra arbeidsplassen.

– Jeg ble med på flyttelasset da kona mi skulle studere i Stavanger, og jobbet som tømrer der. Planen var alltid å flytte hjem etter hvert og da Berge Sag lyste ut en stilling innen Byggfornyelse var valget enkelt. I 2020 flyttet vi hjem og jeg begynte i Berge Sag, forteller 30-åringen.

Travle tider

Han stortrives med å jobbe i hjemtraktene, og kanskje ikke så overraskende – har Vegard Berge en direkte relasjon til Berge Sag.

– Me er vel alle i slekt i Ølensvåg?, smiler han, og skryter over arbeidsplassen sin.

– Vi har det veldig kjekt på jobb. Det er mange flinke folk her, og vi har mye å gjøre.

Det er altså travle dager på Berge Sag byggfornyelse. Nå, med svimlende strømpriser, får de mange henvendelser som gjelder energieffektivisering.

– Så mye som 40 prosent av varmen i huset ditt kan forsvinne om du har gamle vinduer, dører eller andre trekkilder, informerer Berge.  

Viktig etterisolering

Sammen med varmtvann er oppvarming av bolig det som sluker mye strøm. Har du et eldre hus så er du ekstra utsatt.

Er bygget datert mer enn 40 år tilbake i tid, så er det langt mindre energieffektivt enn de som er bygget de siste 20 årene. Varme lekker gjennom gamle vinduer, vegger og tak – og det kan være på tide å ta grep.  

– Vi ser at folk har blitt mer bevisste på dette. Alle opplever de samme store utgiftene for tiden, kommenterer Odd Arne Flatnes, som er avdelingsleder for bolig og byggfornyelse i Berge Sag.

Det er mange grep en kan ta for å få huset tettere.

– Skal en først skifte kledning på huset, så bør en også etterisolere. Riv gjerne inn til reisverket og tett med vindstopper. Hvis et hus er utett er det liten hjelp i å legge på mer isolasjon uten samtidig å tette luftlekkasjene, sier Vegard Berge, selger på byggfornyelse i Berge Sag.

Riktige vinduer

Berge er kurset som energirådgiver i Berge Sag. Han forteller at det er mye å spare på å skifte ut gamle vinduer og dører.

– Trelagsglass er uten tvil å foretrekke. Det optimale er å nå en U-verdi på 0,8, forklarer han.

U-verdi er rett og slett målestokken for varmeisolasjonen til vinduer. Desto lavere tallet, jo bedre isolerer vinduet. Kravet i dagens byggeforskrift (TEK17) er en U-verdi på 0,8 eller lavere, inkludert karm. Til sammenligning har eldre vinduer med kun ett enkelt vanlig glass en U-verdi på rundt 5,0.

Vinduene utgjør ca 10% av veggarealet men kan stå for opp mot 40% av varmetapet.

Tak og loft

Energirådgiveren anbefaler også folk å ta en kikk på dørene, det samme gjelder for dem som for vinduer.  

– Så kan en miste mye varme om loftet ikke er skikkelig isolert. Varmen stiger, og mye av varmen forsvinne der. Tenk helst dobbelt så mye isolasjon i taket som i veggene, sier han.

I eldre hus ligger det kanskje bare 10-15 centimeter isolasjon i himling mot kaldloftet.

Så lenge en har kontroll på ventileringen av kaldloftet så anbefales det å legge på et nytt lag med isolasjon over eksisterende, helst motsatt retning av eksisterende.

Så skal man ikke glemme takluka opp til loftet.

– Også denne må man sørge for er tett, nikker Berge.

Sjekk først

Balansert ventilasjon med varmegjennvinnning er noe som er i sterkt fokus om dagen. Lufta som kommer inn i boligen blir oppvarmet av lufta som er på veg ut av boligen. Dette skjer via et aggregat som henter lufta utenfra og inn gjennom en ventil i hvert rom.

– Nå snakker vi selvsagt om en større investering. Men skal en først gjøre store grep i boligen sin, eller bygge nytt, så er dette en meget god investering, kommenterer Berge.  

Er en usikker på om dørene eller vinduene en allerede har er tette nok, så kan en sette et levende lys i varmen og se om flammen blafrer. Får en utslag så bør en sjekke tetningslistene før en går til anskaffelse av helt nye vinduer. Disse kan morkne og bli dårlige over tid. Har en ikke tetningslister så bør en skaffe seg det.

– Isolasjon rundt vinduer og dører er også viktig å sjekke. Fjerner en listene rundt så vil en se hvordan det står til, sier energirådgiver i Berge Sag, Vegard Berge.  

Går du med tanker om en oppgradering, så book en uforpliktende befaring hos oss, sier Berge.

Ta kontakt på tlf: 982 29 369 – VegardB@Bergesag.no 

Bestill vår boligkatalog

Utforsk våre flotte hustyper – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Har du allerede tomt?

    Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring