Hopp til innhold

Fire grunner til at du IKKE må skru av strømmen på hytta i vinter!

Frosne vannrør er langt fra eneste utfordring med nedkjølte hytter. Du kan nemlig forårsake store skader også på andre områder, om du velger å skru av strømmen for å spare penger.

– Vi hører nå at mange rørleggere blir kontaktet av folk som vil sjekke hvordan de kan tømme rørene for vann, sånn at de etterpå kan «fryse ned» hytta. Gjør man det, kan det imidlertid gå fryktelig galt, advarer Øyvind Bråtun, salgs og markedsutvikler for hytter hos Berge Sag, en av landets ledende bolig- og hytteleverandører.

I de fleste hytter er det lagt til grunn en minimumstemperatur på 10 grader i alle rom for valg av materialer og produkter. Store temperatursvingninger på kort tid, som solvarming på dagen og nedfrysing om natten, kan også påvirke trevirket, og føre til dimensjonsendringer og deformasjoner i tregulv og parkett.

Dette kan gå galt:

– Det er viktig at folk forstår hvor galt det faktisk kan gå, om de ikke holder en minimumstemperatur på 10 grader, forklarer Bråtun, og lister opp fire viktige grunner til at du ikke må skru av strømmen på hytta i vinter:

 • Veggpanel, parkett og heltre gulv kan sprekke pga. endring i temperatur og relativ fuktighet
 • Det kan forårsake en rekke fukt- og kondensproblemer, blant annet i ventilene
 • Vannrørene kan fryse og skape store skader ved senere opptining
 • Oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel kan fryse i stykker

– Vi som hytteprodusenter er dekket inn med garantivilkår, på samme måte som leverandører og forsikringsselskaper. Men om du som hytteeier velger å skru av strømmen, og temperaturen blir for lav, er du selv ansvarlig for de skadene dette forårsaker. Og da blir ødelagte gulv, veggpaneler og hvitevarer langt dyrere enn det du sparer inn på redusert strømbruk, advarer Bråtun.

Det er ikke nødvendig å holde en oppholdstemperatur på 20 grader, men helt avgjørende å sørge for en minimumstemperatur på 10 grader i hele hytta. 
 – Og husk at en liten varmeovn som står på 5 grader hjelper fint lite hvis det er 20 minus ute. Et godt tips er også å ha i frostvæske i sluker og toalett, anbefaler Bråtun.

Om Berge Sag

Berge Sag har hovedbase på Haugalandet, og har i over 130 år levert kvalitetsboliger og hytter til det norske folk, og fornyet utallige hjem. Selskapet er i dag er en av landets ledende bolig- og hytteleverandører, og eier blant annet Eikås Hytter & Hus AS og mange varehus i XL-Bygg kjeden.

 

Bestill vår boligkatalog

Utforsk våre flotte hustyper – bygg selv eller la oss gjøre det.

  Har du allerede tomt?

  Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

  Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

  Samtykkeerklæring