Hopp til innhold

Det er deilig å være norsk – på hytta

Behovene og ønskene er ulike, men mye er typisk norsk når det kommer til hytter. 

Det finnes omlag en halv million hytter i Norge, noen på fjellet, noen ved sjøen og noen i landlige, grønne omgivelser. Om det er moderne, klassisk, stort, lite, kostbart eller rimelig en ønsker å gå for, så er det en del ting som går igjen her til lands. 

Gjengangsønsker 

Undersøkelser viser at vi i stor grad er enige om hva som er viktigst når vi skal skaffe oss en fritidsbolig:

– Reiseveien er folk opptatt av. Vi ønsker ikke å måtte kjøre for langt etter en hektisk uke, men vi ønsker såpass avstand til hjemmet at vi føler vi legger hverdagen bak oss og kommer oss bort.  

– Alle er opptatt av gode solforhold og fin utsikt, og selvsagt ønsker vi oss så nærme sjøen som mulig – om vi ikke går for hytte på fjellet. 

– Tilkomst er noe mange er opptatt av. At det er mulig å kjøre helt bort til hytta er viktig, slik at en enkelt kan transportere både varer og mennesker. 

– Vi nordmenn er glade i naturen og vi ønsker å være aktive og gå turer – både i lavlandet og i høyden. Varierte turmuligheter er derfor viktig for mange. Gjerne rett utenfor hyttedøra. 

Ny hyttetilværelse 

Før i tiden var hyttetilværelsen hovedsakelig knyttet til ferien, i dag bruker vi den derimot langt mer. Flere tilbringer flere helger på hytta enn hjemme i løpet av året. For mange føles nok fritidsboligen som et andre hjem. Nå som det har blitt langt mer vanlig med hjemmekontor er det også blitt mer utbredt med langhelger, der en jobbet fra «hyttekontoret». 

Vi skal ikke mer enn 10-15 tilbake i tid før det var annerledes enn i dag. Da brukte vi helt klart fritidsboligen mindre. Statistikk viser at stadig mer fleksibel arbeidshverdag har gjort at vi jobber lengre dager frem til fredag, og kommer oss så fort som mulig på hytta. Flere velger også i dag å feire bursdager og høytider der, gjerne sammen med storfamilien og venner. 

For å få råd til drømmehytta, er det mange som kjøper seg leilighet i byen. Da har en mindre forpliktelser hjemme og heller flere på hytta.  

De gode vanene 

Om det er vår, sommer, høst eller vinter har vi vaner når det kommer til hyttelivet. Det de fleste setter mest pris på er avbrekket fra klokke, kalender, mas og jag. Å ikke måtte tenke på klokka, men kunne gjøre akkurat det du vil når du vil er noe mange setter pris på. 

Naturen like utenfor døra er også noe mange både setter pris på og får ro av. Å kunne være aktiv i grønne omgivelser, eller bare sitte og nyte. 

Hytta blir ofte et større samlingssted enn hjemmet. Terskelen for å invitere venner og familie på besøk er ofte lavere og gjestene blir gjerne lengre. Dette er noe mange setter pris på. 

Samtidig er det mange som i undersøkelser, svarer at de også verdsetter alenetid på hytta. At det gir dem masse å bare kunne sitte alene, helt stille og nyte tilværelsen.

Bestill vår boligkatalog

Utforsk våre flotte hustyper – bygg selv eller la oss gjøre det.

    Har du allerede tomt?

    Ja, jeg har tomtNei, jeg har ikke tomt

    Jeg har lest og godtar samtykkeerklæringen*

    Samtykkeerklæring