Åpningstider

Mandag-fredag
08:00 - 16:00

E-post

bergesag@bergesag.no

telefon

53 77 54 00
Bestill Katalog xlbygg

Arkitektens 6 beste tips

Arkitekten Camilla L. Thorsen har gjennom 17 år tegnet flere hundre boliger. Med et godt øye for detaljer, stort fokus på kundenes ønsker og med lang erfaring vet hun hva som må til for å skape gode hus å bo i. Nå har hun samlet sine beste tips til deg!

I den nye Blink Hus katalogen er 7 av 10 nye hus tegnet av den kreative haugesunderen. Noe som betyr at husene hennes vil bygges over hele kongeriket.


Tips 1

Bruk tid med arkitekten

– For å få til et godt prosjekt er det viktig med god dialog med arkitekten. Arkitektens oppgaver er mange. Det skal tas hensyn til hvordan tomten ser ut, reguleringsbestemmelser, tilpasning til den øvrige bebyggelsen, sol og vindforhold, ønsker og behov hos kunde, økonomi og estetikk. Derfor er det viktig med god dialog.

Ofte kan kunden ha mange ønsker – og gjerne ikke alle er mulig å løse i forhold lover og regler – eller økonomi. Bruk derfor tid på å bli kjent. Våg å stille spørsmål, lytt til arkitektens råd, og bruk tid på planleggingen. Noen kunder kommer med mange ideer – noen med få. Det viktigste er at kunde og arkitekt forstår hverandre, og at vi kommer frem til et godt prosjekt – enten om en tar utgangspunkt i noe fra huskatalogen, eller om man tegner noe helt nytt fra bunnen av. Vi tilbyr begge deler.

Tips 2

Tenk oppbevaring

De fleste har størst fokus på hvordan de store rommene skal være, som stue, kjøkken, bad og soverom. Ofte glemmer man plassen en trenger til sengetøy, ekstra dyner, soveposer, kofferter, vintertøy, støvsuger, kjøkkenmaskiner og juletrepynt. Kutt heller ned litt størrelsen på de store rommene, lag boder, gjerne flere små, eller tenk på å sette inn ekstra skaper i en gang slik at alle har lett tilgjengelighet til for eksempel sengetøy.

Camilla gir kundene tips om at et hus gjerne kan ha to vaskerom.

– I første etasje fungerer vaskerommet ofte som en ekstra inngang, mens soverommene er lagt til andre etasje. Da er det tungvint å bære opp og ned klær som skal vaskes. Hos oss selv har vi et ekstra vaskerom i tilknytning til soverommene i andre etasje, som har god plass. Tørkestativet står oppe hele tiden, og vi trenger ikke å rydde det bort bare fordi vi trenger plassen, eller for at vi får besøk. Et slikt rom trenger ikke bare å være til å vaske og tørke klær. Her har jeg symaskin, en stor arbeidsbenk, og et sted der vi kan pakke inn julegaver uten nysgjerrige unger. Jeg var så glad for å få dette vaskerommet – at første kvelden lurte jeg meg inn og koste meg med et glass rødvin, sier arkitekten med et smil.

Tips 3

Rom i endring

Ungene vil gjerne være i nærheten av oss når de er små. Med et ekstra rom på samme plan som stue og kjøkken, kan bruken endre seg i takt med familiens behov.

– Når ungene er små kan det brukes som et lekerom. Da får en samlet alt av leker, og beholder samtidig en ryddig stue. Når barna blir eldre kan det fungere som en ekstra TV-stue, kontor, eller studieplass. Ønsker en å bo på en flate når en blir eldre, kan det brukes som soverom. For meg er det viktig å tenke på at huset skal ha lang levetid.

LYST PÅ MER BOLIGINSPIRASJON? Husk å lese resten av boligreportasjene våre.

Tips 4

Plassbygde løsninger

– Mange ønsker større rom i dag, og da kan det være smart å skape forskjellige soner. Her kan du bruke romdelere på kreativt vis. Du kan eksempelvis legge inn plassbygde sittebenker – enten til spiseplassen, eller foran et stort vindu. Lag noen koselige nisjer som kan brukes til alt fra avslapping til en lekeplass for barna. Plassbygde hyller ser vi kommer mer og mer. Mulighetene er mange. Plassbygde garderober er også blitt mer og mer vanlig. Tenk på alle som går ut og inn av huset gjennom uken, og alt de drar med seg av utstyr og klær. På enkelt vis får du ryddet bort støvsugeren og strykebrettet. Når ting har fast lagringsplass, blir det enklere å holde huset ryddig.

Tips 5

Overbygde inngangsparti og uteplasser

Med overbygde inngangsparti og terrasser får du lune uteområder skjermet fra ruskete vestlandsvær.

– Inngangspartiet er det første gjestene våre møter, og det er kjekt å pynte med potter og blomster. Har en et godt overbygd inngangsparti står gjestene tørt til du får åpnet døren når det regner. Vi har mye vær og vind på Vestlandet, det gjelder å finne lune kroker. Jeg liker godt å tegne overbygg over deler av terrassen noe som gjør det lunere, skjermer litt for innsyn og du får utvidet utesesongen.

Tips 6

Smart med leilighet

Har en økonomi og mulighet på tomten, kan det være lurt å vurdere leilighet. Ikke bare gir det en skattefri inntekt, men gjør også at huset senere kan brukes som en generasjonsbolig.

– For meg er det et positivt at begge beboerne i enhetene skal kunne ha sitt privatliv. Dersom inngangen til leiligheten legges i motsatt ende av hovedinngangen, kan de ha en egen hagekrok og privatliv. Vi ønsker jo at leieboerne skal trives og blir boende over lang tid. Jeg prøver derfor å skape gode løsninger for både huseier og leieboer.

Tett på kundene sine

Camilla er veldig opptatt av at kunden skal bli fornøyd med huskjøpet hos Berge Sag.

– Jeg har ofte flere runder med kundene våre, slik at huset blir akkurat som kunden ønsker. For de fleste er huskjøpet livets største investering, og derfor gjør jeg mitt beste for at kunden skal bli fornøyd. For det er utrolig kjekt å ha en så lystbetont jobb, bli kjent med mange flotte kunder og skape hjem de kan stortrives i, avslutter arkitekten med et smil.

Artikkelen er produsert av Haugesunds Avis.

Finn ditt neste hjem

Finn det perfekt huset
for deg og dine